What should I do with my life lyder titeln på ett kapitel i legendariske General Electric-ledaren Jack Welch bok Real Life MBA med undertiteln Your No Bullshit Guide to Winning the Game, Building a Team and Growing Your Career.

Många går dagligen till sitt jobb, sitt skrivbord, sin arbetsplats och egentligen undrar ”vad tusan gör jag här?” Lika många stannar på ta-mig-härifrån-jobb bara för att de inte vet vad de annars ska göra med sina liv.

Utifrån den situationen resonerar Welch vidare om hur man kan gå tillväga för att komma vidare.

Kanske är du kundservicechef eller marknadschef eller systemutvecklare eller handläggare eller receptionist eller mekaniker eller vilket yrke som helst, men du går där varje dag i årtionden och gör något som du egentligen inte brinner för, som inte engagerar dig, som får dig att längta till fredag, helg och semester. Ändå går du kvar där vecka efter vecka, år efter år.

Welch talar om att ”möta ödet”, vilket kan låta allvarligt, men som handlar om att finna det du egentligen brinner för, det du gillar att göra, det som engagerar dig och som du är riktigt, riktigt bra på. Du ska hitta ditt AOD (Area of Destiny), ditt område för just dig och ditt liv.

Welch föreslår att du ska tänka dig två landsvägar. En med sådant som du är riktigt,riktigt bra på och en med sådant du älskar att göra. I området där de två vägarna korsar varandra, där dina förmågor och din lycka möts, där har du din egen AOD.

Du ska först hitta det du är riktigt, riktigt bra på, alltså det som skiljer dig från andra. Här kan du behöva hjälp från nära vänner, kollegor och familj för att höra deras syn.

Sen ska du hitta det du älskar att göra, vilket ofta är något enklare. Alltså det som fyller dig med förtjusning, förväntan och glädje. Kanske är det mycket du älskar att göra, då behöver du snäva in lite för att få fram det som ligger i topp, som är allra mest glädjefyllt.

När du vill hittat din AOD, din skärningspunkt mellan de två landsvägarna, är det dags att kombinera förmågor och det du älskar. Sätt samman orden, se vad det finns för verksamheter i världen där just din kombination passar.

Låt säga att du är riktigt, riktigt bra på att bygga lag och arrangera möten och event och att du älskar att sjunga. Ja, då kan det visa sig att körmaratonarrangör är det rätta för dig!

Seså, gå nu hem och ta reda på din AOD!

Det kan bli världens lyft 🙂