Linus Torvalds och Matt Mullenweg.

De flesta har hört talas om den drygt 20-årige finländske studenten Linus Torvalds, som helt enkelt tyckte att det borde finnas ett bra operativsystem för datorer, så han började för cirka 20 år sedan att göra ett och spred det på internet, så att flera kunde bidra. Resten är en historia om Linux, som nu spridit sig till att ingå i mycket mer utrustning än vi vanligtvis föreställer oss. Betänk att din Android-telefon baseras på Linux. Linux sprider sig och ingen lär veta i hur många tillämpningar Linux faktiskt ingår. Linux är oändligt.

Linus, tillhörande Generation X, har nu hunnit bli 44 år.

För 10 år sedan började en då 19-årig amerikan, vid namn Matt Mullenweg, att tillverka en bloggprogramvara för att publicera sina bilder. Han fick hjälp av några kompisar och 10 år senare har bloggprogramvaran blivit en plattform och benämns WordPress. Människor över hela världen tillför nya tillägg och nya teman. Den senaste versionen av WordPress som publicerades den 11 december 2012 har per idag laddats ned över 13,7 miljoner gånger. Den aktuella siffran finner du här på WordPress Download Counter. WordPress är oändligt.

Matt, tillhörande Generation Y, har nu hunnit bli 29 år.

Linus och Matt’s utveckling är paralleller. Genom att göra något nyttigt och bra och sprida det fritt över världen, bildar alla delarna en helhet, ett slags rörelse. Historien går inte igen – den rimmar. Kontentan är att gör något bra, våga tro på det och dela det frikostigt med andra, så får alla mera tillbaka.

Nyfiket undrar vi vem som är nästa nuvarande 20-åring att om 10 år vara världskänd, precis som Linus och Matt.