I boken The Great Crash Ahead, från 2012, resonerar Harry S Dent runt trenden med eget företagande och att vara anställd hos sig själv. På sidan 251-252 konkluderar Dent på det bästa sett jag hittills läst vartåt det bär, i fri översättning nedan.

”Ny teknik medför klart ökad decentralisering i företagens organisation och beslutsfattande.

 

Internet och informationsteknologi sätter mer information direkt i händerna på medarbetarna i frontlinjen mot kunden och slutkonsumenterna. Med alltfler snabba förändringar i näringslivet samt mer skräddarsydda lösningar efter konsumenternas och kundernas smak och behov, kan företagen bara reagera och hålla kostnaderna överkomliga genom att radikalt decentralisera. Detta kommer att innebära att komplexa företag måste brytas ned till interna ”frontline browsers” och ”backline servers” som samordnas av ett nätverksbaserat ledningssystem.

 

Med andra ord, företag måste verka nerifrån och upp, inte uppifrån och ner, precis som internet och Wikipedia fungerar, eller till och med Wikileaks i det yttersta. I den nya världen gäller att ”management är problemet, inte lösningen”. Ledningen måste utforma företag att köras så nära realtid som möjligt, och nerifrån och upp.

 

Den största inverkan på de kommande årtiondena från informationsteknologin kommer helt enkelt vara så att ”alla blir ett företag och varje kund blir en marknad”