Ja, så blir den svenska översättningen på det amerikanska initiativet ”Ajax for everyone”

Vad det handlar om är program som ersätter Microsofts berömda Office-paket, med ny teknologi – Ajax. Den ger möjlighet till samma höga interaktitivet som ett program som körs i PC som vanligt. Begränsningen med den klassiska websidan, som väntar på ett klick som sen ska svara med en ny sida, är borta.

Funkar det?

Ja, förutsatt att du använder Firefox som webläsare, vilket alltfler gör.

Prova själv på AjaxWrite , som ersättare för Word.

Som alternativ till vanliga ritprogram finns AjaxSketch .

Excel har en ”kusin” i AjaxXLS .

Och det jobbas på en AjaxPPT, som arvtagare till Powerpoint.

Nu lär inte Microsoft Office ersättas i en hast, men i takt med att det blir allt mer möjligt och naturligt att alltid vara ”uppkopplad” och ”på nätet” ger Ajax-teknologin förutsättningar för att producerar nyttor utan klassiska programvaror och licenser.