Världens samlade ansträngningar i tillverkning av öppen programvara ökar.

Alla har ju hört talas om Skype, som ju är en fri programvara, dock utan öppen källkod. Steg för steg kommer nu också programvara för telefoniväxlar som har öppen källkod, som t.ex. Asterisk som stödjer en mängd hårdvara för telefoniväxlar och som kan laddas ned direkt och installeras och köras.

Om man som företag vill ha en egen intern telefoniväxel finns PeerIO som förvisso inte har öppen källkod, men vars programvara är fri. Allt som behövs är en PC. De har också ett begrepp som kallas GNUP (Global NUmbering Plan), dvs. ett globalt telefonnummer.

Datorrelaterade företeelser, såsom öppen källkod, tar sig alltså in på telefoniområdet. Om vi gör tankeexperimentet med SOA-tankegången (Service Oriented Architecture) inom telefonin, kan vi se en mycket spännande framtid – omvälvande för de som idag är operatörer.