En av processortillverkaren Intel's grundare, Gordon Moore, definierade 1965 den s.k. Moores lag.

Den innebär kortfattat att antalet transistorer per kvadrattum dubbleras var 12:e månad. Senare har lagen omdefinierats till att gälla var 18:e månad. Att döma av Intels senaste lansering Centrino Dual Core och Viiv kommer den utvecklingen att hålla i sig under 2000-talets första decennium, åtminstone.

Denna Moores lag för mikroschips har kommit att påverka att nästan samma utveckling har följt på t.ex. hårddiskar med Megabyte, Gigabyte, på kameror med Megapixel, på kommunikations-bandbredd med kilobit, Megabit m.m.

Om Moores lag fortsätter gälla bör vi år 2010 ha bandbredder på uppåt 400 Mbps i hemmen och lagringsutrymmen på 3000 GB. Vad gäller processorerna torde den gängse Gigahertz-skalan anses som ett gammalt mått vid nästa decennieskifte.