Internet har för oss vanliga funnits i dryga 10 år. Som barn av Internet, uppforstrade med Internets kultur, har vi kunnat se t.ex. Linux.

Nu får Internet barn-barn, kan man säga. Som barn till Linux växer mängden av öppna programvaror. Databasen heter oftast MySQL och programmeringsspråket PHP. Värddatorn som systemet körs på är har givetvis Linux som operativsystem med Apache som webserver. Allt är öppna programvaror.

Hur gör jag då rent praktiskt för att t.ex. driftsätta ett HelpDesk-system?

Linux, Apache, PHP och MySQL får jag lättast genom att hyra in mig på ett webhotell för 150 kronor per månad. Då ingår ockå backuptagning. Sen letar jag på Sourceforge , där nästan alla open-source projekt registreras. Jag ladar ned programvaran. Packar upp. Laddar upp till mitt webhotell. Går mha. webbrowsern till en installationssida. Vips är jag ”up-and-running”.

Låter det lätt? Ja, det är det. Därmed kan jag koncentrera mig på och använda tiden till att verkligen ta reda på vad jag vill ha ut av det nya systemet.

Nästa gång du funderar på nåt nytt system. Gör en kontroll med Sourceforge om det möjligen inte redan finns där. Om inte annat kommer du garanterat att få en mängd goda idéer.