CD-skivan har ju funnits sedan mitten av 1980-talet. Det var då ljudet blev digitalt. DVD och MP3 är dess efterträdare. Båda är icke trådlösa. På den digitala ljudarenan kan vi nu se en mängd lösningar och nyheter såväl trådlösa som trådbundna:

– DVB-T, Digital Video Broadcasting Terrestrial, dvs. det markbundna sändarnät som vi har i Sverige sedan lång tid och som numera sänder digitalt.

– DVB-S, Digital Video Broadcasting Satellit, dvs. satellit-baserade digitala sändningar

– DVB-C, Digital Video Broadcasting Cable, dvs. digitala sändningar i kabel-TV-näten

– DVB-H, Digital Video Broadcasting Handheld, dvs. mottagning av sändningar i mobiltelefonen från det markbundna nätet (DVB-T)

– DAB, Digital Audio Broadcasting, digtala ljudsändningar på en frekvens över hela landet (ungefär 220 MHz)

– DRM, Digital Radio Mondiale, som utnyttjar de frekvensband där den gamla kortvågen huserar och sänder där digitalt. Speciellt för dessa är att det är markvågen som studsar mot atmosfären och på det sättet sprider sig jorden runt.

Lägg sen på den nedan omskrivna WUSB och komplettera med försöken på WIMAX, så blir den digitala trådlösa ljudkartan riktigt intressant.

Förvisso finns begreppet ”IP” med som ett värde i ovanstående värld, men från att allt är uppbyggt kring en IP-adress börjar nu orienteringen mot en vidare digital värld, där IP inte alltid är huvudnumret.