2000

2000-12-17 – DSP
Det är dags för en ny förkortning. Den här gången är det Oracle som vill mynta uttrycket DSP (Developer Service Provider). Det hela går ut på att över nätet tillhandahålla en komplett utvecklingsmiljö för web-baserade och trådlösa system. På så vis ska utveckling kunna pågå var som helst utan att en speciell utvecklingsmiljö med tillhörande hårdvaror ska behöva anläggas.

2000-12-14 – Lagringsplats
File-server för gemensamma dokument ? Synkronisera dokument mellan bordsdator och Notebook ? Varför det ? Låt lagringsplatsen vara på nätet istället. Ett antal siter (Desktop, Yahoo Briefcase, Freedrive, Idrive, E24/7, Myspace, Netdrive, Driveway ) på nätet erbjuder ”en egen hårddisk”.

Några är till och med så finurliga så att när du väl anslutit dig uppstår de med en egen enhetsbeteckning (t.ex. G:\) i utforskaren.

2000-12-08 – StartAndRun
På StartAndRun kan egenföretagare registrera sig och sedan få bokföring, fakturering m.m. direkt on-line som en ASP-tjänst.Vid ett prov tog det 12 minuter från användarregistrering tills första kundfakturan blev utskriven på mitt kontor. Tjänsten är gratis.

2000-11-15
Bredbandigt internet på InfraCity i Upplands-Väsby växer dag för dag.
Nu också med egen web-site InfraCityNet.com.

2000-09-27 – ESP
Innan man köper ett program (applikation) vill man nog gärna provköra den först. Naturligtvis vore väl en ESP (Evaluation Service Provider) bra då. Det finns en ESP med namnet Runaware där man kan registrera sig kostnadsfritt och få provköra diverse program direkt över Internet. ESP blir då ett slags ASP för de som vill prova sig fram och marknadsföringskanal för programdistributörerna.

2000-09-06 – Värdekedjeroller
Vilka roller finns i e-världen ? Alla dessa förkortningar….vem gör vad ? Här finns en modell som sorterar rollerna i mervärdeskedjan. Det senast tillkommande är ”business content provider” (BCP) som är den som samlar och erbjuder ett utbud. Ofta kallas det för portal där ett antal reella kundnyttor tillahandahålls.

2000-09-05 – Bredband
”Jag vill ha snabbare Internet !” kan man höra lite då ock då. Raskt säger någon bredband. Men var hittar jag bredband ? Det har snackats mycket under något år, men fortfarande lyckas jag inte få bredbandet levererat till en rimlig kostnad till kontoret i södra Storstockholm.

Annat är det på InfraCity i Upplands-Väsby i norra Storstockholm. Där kan jag få bredbandigt Internet (InfraCityNet) direkt till mitt kontor till ett konkurrenskraftigt pris. Staxo AB varit delaktig i uppbyggnaden. ITDM agerar såsom LSP (Local Service Provider) och sköter driften av nätet samt hjälper hyresgästerna/kunderna med allehanda IT-göromål.

2000-08-24 – Efter sommaren
Efter sommarpausen börjar nu verksamheterna vakna till liv igen. Några av de stora IT-drakarna vaknar till liv med negativa eller svaga halvårsrapporter.

Windows-2000 bar inte den frukt som förväntats. I Sverige har ASP mer och mer kommit att beteckna Citrix-rörelsen, medan det i USA däremot fortfarande står för vad det egentligen är ”application service”. En ny i raden är EasyVista som tillhandahåller en inventerings-tjänst för PC. Den kontrollerar och rapporterar tillståndet i kundens PC-bestånd. Varför skaffa sig Windows-2000 för att möjliggöra administration när det kan hyras över nätet ?

2000-06-28 – BSP
Som om det inte fanns förkortningar nog, dyker nu BSP upp. Det ska

utläsas Business Service Provider och är egentligen en förlängning av
ASP. BSP innehåller allt som ASP har plus bredbandsnätverk, IP-telefoni och videkonferenser. Norska Intellinet erbjuder sig som BSP även i Sverige genom S-data, där alltså allt kan hyras.

2000-05-25 – Hyr lokal på nätet
Första siten där man kan titta på en lokal på en ritning och anmäla intresse av att hyra, finns på Regementet.com . Regementet.com är en site för det f.d. regementet Lv4 i Ystad. Numera är det ombyggt med bl.a. Ystad Futurum där man har bredbandigt Internet direkt i sin lokal. Ystad ligger40 minuter från Köpenhamn med bil, åtminstone från 2000-07-01 då bron invigs.

2000-05-24 – Hyrdigfri.nu
Företaget SYStem erbjuder en tjänst under namnet hyrdigfri.nu som går ut på att IT-miljön förläggs till ett datacenter dit användarna kopplar sig via Internet och får ett komplett skrivbord. SYSteam har datacenters i Jönköping och Eskilstuna.

2000-05-23 – Fastighetsförvaltning på nätet
Förvalta din fastighetsportfölj genom att hyra service på nätet. Ja, ungefär så kan budskapet från Realgate uppfattas. Systemet vid namn FANA kan man testköra direkt så snart man on-line-registrerat sig som gratismedlem. En fastighetsportfölj med allt från kontrakt, kartor, detaljplaner till underhåll finns i systemet. Systemet kan naturligtvis hyras enligt en prislista som finns angiven. En ny ASP således som gör skäl för namnet i och med att det är applikationen som hyrs ut – inte en hel IT-miljö.

2000-05-22 – e & m
Efter e kommer m ! m-Commerce, m-service, m-applikation, m-tjänster.

m står för mobile . Allt ska bli mobile i och med det s.k. 3:e generationens mobiltelefonnät. GSM har vi idag. GSM-highspeed är som GSM fast lite snabbare. GPRS blir som TCP/IP i luften. UMTS påminner mycket om ett Ethernet i luften. Det är ju faktiskt Ethernet vi kör i alla nätverk, så om vi nu ska göra det i luften låter det som en klar vinnare. De som bygger nytt nät idag kan bygga med UMTS, vilket japanerna gör och spås bli föregångare för 3:e generationens mobilnät.

2000-05-16 – Ritningsservice
Facility Solutions erbjuder en ASP-lösning för att bygga upp och underhålla ritningsarkiv genom att hyra ut ett WEB-baserat system över Internet. Standardproukten heter IntrArkiv och en kundanpassad version kallas IntrArkiv Custom. Dessutom finns TrixOrganizer med webkoppling och Projektadministration.

2000-05-02 – Cirtuell maskin
I motsats till trenden med tunna klienter lanseras nu ett exempel på en riktigt ”fet” klient. Med vmware kan flera operativsystem köras samtidigt i en och samma dator. VM står för Virtual Machine och betyder att i en dator finns helt plötsligt flera virtuella maskiner.

Den med gott minne minns att IBM hade och har ett operativsystem vid namn VM (Virtual Machine). Det behövs visserligen minst en 300MHz Pentium med 128 MB. På den installeras Linux och VMware, sen är det bara att välja Windows-95, Windows-98, Windows-NT, Windows-2000, Linux eller nåt annat som går på en PC.

2000-04-11 – Iterium
Senaste nya ASP-leverantören i Sverige är Iterium, som är en avknoppning till Proffice. De har tagit fram ett paket för att göra kalkylen över hur ett företags IT-verksamhet kan förläggas hos en ASP. En 2000-talets version av outsourcing för hela IT-miljöer.

2000-03-24 – Gratis skrivbord och Office
Windows-skrivbord inklusive Office-paket på nätet för 0:- !

Ja, ungefär det är kontentan av produkten från ThinkFree.
När man registrerar sig får man nedladdat cirka 2,5 MB som är en ersättare till Windows-skrivbordet samt utforskaren. Denna nedladdning sker endast en gång. I denna ”nya” utforskare kommer man åt sina vanliga enheter (C: D: etc.) samt sin nya som är namngiven till ens login-namn i ThinkFree, t.ex. ”Jerker:” .
Det finns också ett ”Office-paket” som ersätter Microsoft Office och klarar dess filformat. Första gången man använder t.ex. ordbehandlingsprogrammet så laddas det ned (1 MB). Det här låter ju alldeles för bra. Vad är haken ? Jo, allt körs faktiskt inuti Internet
Explorer eller Netscape. Det innebär i sin tur att programkoden är Java, vilket i sin tur gör att det går TRÖGT. Men, det är bra tänkt och värt att prova, om inte för att få ett hum om hur det kommer att se ut inom en snar framtid. Det finns andra exempel också, men ThinkFree är det bästa jag sett hittills.

2000-03-16 – Mail-server-tjänst
Glöm egen e-mail-server, säger HP, och erbjuder Messaging-on-Tap.

De lovar 99,9% tillgänglighet med 50 MB lagringsutrymme och högst 5 minuters leveranstid av meddelanden med Microsoft Exchange. Kostnad : 25 USD per användare och månad.

2000-03-15 – Telecomputing
Företaget Telecomputing erbjuder ASP-lösningar. De är de första jag sett som har en gedigen lista över alla applikations-system som de kan hyra ut på ”nätet”. Vad man kan önska som nästa steg på deras utmärkta site är att det skulle finnas en prislista på vad det kostar att hyra de listade applikationerna.

2000-03-14 -e & nya ekonomin
Det talas överallt om e och ”den nya ekonomin”. e står som symbol för ”den nya ekonomin”.Vi överöses dagligen med budskap om e. Vad är då e egentligen ?

Min bild är att e står för en ny kultur som kännetecknas av följande karaktäristika :

* globalisering
* högt tempo
* informationsteknologi (Internet)
* kunskap
* upplevelse
* varumärken
* ”High-Tech” och ”High-Touch”

Där människor finns, finns e. e kräver Internet. Mycket e kräver mycket bandbredd, vilket i dagarna uttrycks med produkten bredband.

2000-03-02 – Hyr hel IT-miljö
Med den provokativa frågan ”Kör du bil ? Då har du väl eget affinaderi !” erbjuder Pipe-IT markanden att hyra hela sin IT-miljö över Internet.
Företaget, som härstammar ur SAAB Combitech Network, bygger sin tjänst på Internet och kompletterar med hög säkerhet både vad gäller kryptering och redundans. Idén med varumärket Pipe-IT kombinerat med stort kunnande gör Pipe-IT till ett mycket intressant projekt.

2000-02-29 – e-kommunicera med kunden
Det amerikanska eGain har sedan ent id något som heter ”EGain hosted network”, som egentligen är en ASP. Där finns det mesta för att kommunicera med kunden via Internet. Varför anlägga egen e-mail-lösning, när man kan hyra den på nätet ?

Dessutom med förutvecklade interface för att hantera felnmälningar, reklamationer, beställningar m.m.

2000-02-17 – Provkörning
Provkör Word, Excel, Powerpoint i WEB-läsaren på http://citrix.com/demoroom/. Lite imponerande att köra Excel i ett fönster i Internet Explorer, och veta att Excel-programmet körs någonstans i USA på någon server. Och detta med bra svarstider. Nu behöver jag bara en tunn klient.

Företaget NCD i Uppsala marknadsför och säljer tunna klienter, dvs. en
slags terminaler som fungerar som en PC, utan att vara det, mot en kraftig server med Citrix.

2000-02-11 – Excel på nätet
En ren applikationsutvecklare för applikationer på ”nätet” finns i Halfbrain. Deras spreadsheet är en Excel-look-alike som körs inne i WEB-läsaren. Det går lite trögt, särskilt första gången, när en del HTML och Java ska laddas ned, men visar på en trend som accelererar.

2000-02-08 – Hyr ett skrivbord
Genesis lanserar sig som Seriges första och största ASP-leverantör genom att erbjuda WorlfWideDesktop . Genesis verkar likställa ASP med Windows Terminal Server och Metaframe, dvs. att man hyr ut Windows-skrivbord. Ser initialt ut att vara en konkurrent till Alfaskop.

2000-02-07 – Alfaskop
Alfaskop har gjort en live-demo på www.alfaskop.se/asp

2000-02-04- IAP/ISP
De traditionella ISP’arna håller på att ersättas/kompletteras av IAP

(Internet Access Provider), som renodlar accessen och bättre kompletterar ASP’arna.

2000-01-28 – Alfaskop
Alfaskop blev börsvinnare på Stockholms-börsen när de uppger att de tillsammans med IBM och Citrix ska erbjuda ASP till marknaden.

2000-01-27 – xSP
Nu kommer flera pusselbitar i SP(Service Provider)-pusslet. Följande akronymer har påfunnits :

Network – NSP (Network Service Provider)
ISP (Internet Service Provider)
WASP (Wireless Access Service Provider)
Access – CSP (Commerce Service Provider)
PSP (Portal Service Provider)
ASP (Application Service Provider)
FSP (Full Service Provier)

Eller som Gartner Group säger : ”everybody is an ASP”

De första exemplen på ASP-verksamhet kommer att bli de enkla exemplen. Det är alltid det enkla som fungerar. Alltså kommer vi inom kort att se ett antal företag erbjuda hela lösningar att hyra för ”messaging”, i populär vardaglig svengelska kallat för e-mail. Det finns färre och färre anledningar till att anlägga ett eget e-mail-system inom företagen.

2000-01-18 – ISV
ISV (Independent Software Vendor) är ytterligare en akronym inom ASP-världen. Lite försvenskat kan det översättas med programvaruleverantör. Och eftersom ASP-industrin förespår att programvara ”hyrs ut” över nätet, så behöver varje ISV ha en ASP som står för själva uthyrningen. Och ASPen behöver i sin tur ha en ISP för att nå fram till kunden.

2000-01-15 – ASP
Applications Service Provider (ASP) växer vidare med stormsteg, främst i USA, som vanligt, där allt börjar. Se bara listan över ASP-relaterade konferenser.

Grovt sett finns två huvudroller framgent – ISP och ASP. ISP ger dig infrastruktur och ASP ger dig nytta baserad på infrastrukturen. Dessa två roller ersätter den nuvarande rollensom kallas något med IT i början. Lika naturlig som vi idag inte säger ”data-avdelning” eller ”data-personal” kommer vi framöver att inte säga ”IT-avdelning” och ”IT-personal”.

Vad kommer då istället ?
Min uppfattning är att IT ersätts med ”e” . Vi kan redan nu se exempel på det lite överallt. e-strategi, e-personal, e-avdelning, e-system etc.

Strukturen i mervärdeskedjan blir då :

* e-business
* e-commerce
* ASP
* ISP

1999-12-06 – Historien
Det uttrycks många nya ord i dagarna; ASP, bredband, outhosting, co-location ….

Det gemensamma för orden är att de alla företräder en form av centraliserad databehandling/informationshantering. Med bredband blir det ju faktiskt möjligt att ”köra” systemet och vara ”fjärransluten”. Och om jag nu gör det, så behövs det ju faktiskt datorkraft i någon form av datacentral (co-location) dit jag flyttat (outhostat) mina system.

Pendeln svänger :
– 60-talet: med stordator och teletype/text-baserad terminal
– 70-talet: fortsätter med stordator och slutar med inträdet av minidatorn
– 80-talet: börjar med minidatorn, som i sig är central med ”dumma”
text-baserade terminaler. Mot slutet vaknade PC-nätverken med de första
varianterna av client-server.
– 90-talet: mer PC-nätverk, mer client-server, ”information at your fingertips”,
PC:n blir kraftfullare och ”rörigare” med alla program som ständigt ska uppdateras, särskilt tungt för störe företag/organisationer. Internet tar över.
– 2000-talet: möjlighet till bandbredd, missnöjet med ”PC-strulet” kombinerat med Internets tillgänglighet ger en ny form av ”60-talets datacentral”. Nu heter det co-location, outhosting och Application Service Provider

Dessa företeelser är sig en tillämpning av e-business.

Hur gör man då för att dra nytta av de nya möjligheterna, och inte råka använda de nyheter som sedan kommer att visa sig omöjliga och/eller oekonomiska ? Metoden heter Relax at the speed of change !!