Under förra decenniet började vi tala om Wintel (Windows + Intel) som en teknologisk plattform. Sedan PCn's födelse har det ju varit Intel-chips och Microsoft-mjukvara i en sorts allians, förutom AMD's processorer och IBM's DOS initialt.

Nu ser det ut som om den alliansen är under förändring. Intel ändrar inriktning och går från det ingenjörstekniska till det mer konsumentorienterade. T.ex. lanserar Apple nu sina första datorer med Intel-chips på Consumer Electronic Show. Vidare visar Intel upp ett koncept com kallas ”Viiv” som redan i hårdvaran gör mycket av det som diverse mediespelare gör i mjukvara idag. Allt för att stödja hemmets framtida mediacenter. T.ex. har Dell en bärbar dator som kan spela musik utan att Windows startas.

Microsoft å sin sida jobbar med att ta fram nästa version, döpt till Vista, av Windows. Enligt uppgift är det förändring i klass med den som var för 10 år sedan när Windows-3.1 fick sin efterträdare i Windows-95. Amerikanska kolumnister noterar framförallt att säkerheten i Vista bygger på en helt ny struktur. Denna struktur lär gå stick i stäv med tidigare Windows och kompatibilitets-problem bakåt förutspås. Många program har ju byggts med den frihet som Windows medgivit. När friheten försvinner kan programmen sluta fungera. Problematiken med bakåt-kompatibilitet är inget nytt. Den har funnits i alla dator-generationer. Nån gång ska även Windows drabbas. Framtiden lär utvisa hur det blir.

Vi kan ana att det kommer en PC generation X, som inte nödvändigtvis bygger på Windows och Intel. Vi kan också ana att i takt med ökad trådlöshet och ny batteri-teknologi blir dessa PC mer bärbara än dagens.